DIICOT: Zeci de companii, păgubite cu peste un milion de dolari de o grupare de camerunezi stabilită la București

DIICOT: Zeci de companii, păgubite cu peste un milion de dolari de o grupare de camerunezi stabilită la București
Publicat: 10/08/2021, 16:55

O grupare de cetățeni camerunezi stabiliți la București și care se ocupau cu înşelăciuni pe internet a prejudiciat cu peste 1.000.000 de dolari aproximativ 30 de companii din străinătate. Procurorii i Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală (DIICOT) au făcut marți 32 de percheziții în acest dosar, în Capitală și în judeţele Ilfov, Cluj, Dolj şi Braşov.

Conform DIICOT, dosarul vizează infracțiunile de fraudă informatică, acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals privind identitatea, fals în declaraţii, participaţie improprie la uz de fals, participaţie improprie la fals intelectual, înşelăciune, favorizarea făptuitorului şi spălare a banilor.

Concomitent, în urma cooperării internaționale, au mai fost efectuate câte o percheziție domiciliară pe teritoriul Irlandei și Olandei, se precizează în comunicatul DIICOT.

Gruparea a creat pagini de internet false, care păreau să aparțină unor societăţi comerciale

Procurorii spun că, începând cu anul 2017, în Bucureşti, mai mulţi cetăţeni camerunezi au constituit şi au activat în cadrul unei grupări infracţionale organizate transnaţionale, specializate în infracţiuni în mediul online. Ei au creat pagini de internet/adrese de email false, care păreau să aparțină unor societăţi comerciale specializate în vânzarea en-gros a unor produse alimentare sau nealimentare, şi, cu scopul de a induce în eroare potenţialii clienţi, au expediat prin email oferte de vânzare a unor produse, întocmite în numele societăţilor reale menţionate, solicitând plata în avans pentru livrarea bunurilor. După ce victimele acceptau pretinsele oferte şi făceau plăţile în avans, aşa cum le era solicitat, bunurile respective nu erau livrate, iar pretinşii vânzători nu mai puteau fi contactaţi.

Transferurile de bani erau realizate de către victime în conturi bancare deschise (în baza unor documente falsificate sau declarate sustrase) la diverse bănci din România şi mai apoi erau retrase în numerar de la bancomate de pe teritoriul României sau din străinătate.

Liderul grupării a obţinut, prin relaţiile sale din Camerun pașapoarte false

Procurorii spun că liderul grupării a fost cel care a solicitat şi obţinut, prin intermediul relaţiilor sale din Camerun, o serie de acte de identificare false, respectiv paşapoarte ce păreau în general emise de către autorităţile franceze, întrucât unităţile bancare erau mai puţin reticente cu privire la solicitările de deschidere conturi bancare provenite de la cetăţeni francezi. După deschiderea conturilor şi activarea acestora, au fost puse la dispoziţia liderului, prin transmiterea documentelor de deschidere conturi, credenţialele de acces şi cardurile aferente.

Rețeaua de camerunezi a păgubit peste 30 de companii din străinătate

Potrivit sursei citate, următorul nivel al activităţii infracţionale a constat în identificarea, prin intermediul internetului, a unor firme din România cu obiect de activitate legat de producerea şi comercializarea de material lemnos, puţin vizibile în mediul online, cărora liderul grupării le-a uzurpat identitatea, prin crearea, pe diverse platforme de comerţ online de tipul business to business, a unor profiluri utilizând denumirea şi datele de identificare ale societăţilor menţionate, creând aparenţa că paginile/profilurile ar aparţine societăţilor comerciale reale, prin intermediul cărora comercializau bunuri sau servicii fictive/inexistente.

Pentru creșterea credibilităţii şi promovării în mediul online a companiilor prin intermediul profilelor create pe platformele de comerţ online şi prin urmare şi a produselor comercializate, liderul grupării a conceput o reţea de pagini web, site-uri, prin care era prezentat obiectul de activitate constând în producerea şi comercializarea de material lemnos şi oferte de produse ale societăţilor respective.

Membrii grupării au obținut din aceste infracțiuni peste 1.000.000 de dolari, păgubind peste 30 de companii din străinătate. La sediul DIICOT – Structura Centrală vor fi duse la audieri 26 de persoane.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Câștigător Survivor All Stars 2024 | Cine ia marele premiu de 100.000 de euro de...
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ce a primit, de fapt, o turistă care a plătit pentru o cameră cu „vedere...
Mama Geta nu o suportă pe Daniela Iliescu? De necrezut ce a putut să spună...
Ce se întâmplă dacă țineți pâinea la frigider, de fapt. Efectul la care nu v-ați...
Foștii șefi SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, puși sub control judiciar. Denunțătorul, amenințat că...
Cuvintele înfiorătoare ale unui criminal înainte de a împinge un băiat de 10 ani de...
O româncă din Italia a fost găsită într-o râpă adâncă de 30 de metri, după...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
O victorie a Rusiei în Ucraina produce frisoane pe continent: Kremlinul ar avea undă verde...
Un COSMONAUT de TOP este CONVINS că NU suntem singuri în Univers
Vouchere de 200 DE EURO decise în România. Cine sunt cei care VOR PRIMI sumele
Vești foarte proaste de la ANM. Luna iunie, una de coșmar
Cât cere o menajeră topless pentru a face curățenie două ore. Tânăra taxează scump serviciile...
Creatura cu aspect înfricoșător găsită pe o plajă. Ce au descoperit oamenii de știință care...
Tavi Colen, mărturisiri despre situația financiară după ce a plecat din trupa Talisman. „Ne dădeam...
Preşedintele Cehiei a suferit un accident. Care este starea de sănătate a liderului ceh
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
(P) Ulei pentru cutie de viteze manuală: caracteristici de care să ții cont pentru ca...
×